טיפול אישי

טיפול בחרדה

Gad (General Anxiety Disorder)
 
ממה אנחנו פוחדים?
מרגישים אי שקט קיצוני? דפיקות לב מואצות? ירידה ביכולת התפקוד היומיומית?
רצון להסתגר, חוששים שמשהו רע עלול לקרות?
יתכן ואתם סובלים מהפרעת חרדה.

בוא נתחיל בכך, שחרדה יכולה להיות תגובה נורמלית ובריאה. היא מתריעה על סכנה במצבים שונים בחיינו ומסייעת בהתארגנות.
רבים מאיתנו חשים חרדה לפני התחלת עבודה חדשה, מפגש חברתי מרגש, נסיעה למקום לא ידוע וכו`. אך אנו מצליחים להתארגן מולה, לשלוט בה ולצאת ממנה לעשייה מחוזקים.
כאשר תחושת הדאגה והחרדה הופכות למיטרד קבוע, כאשר היא תוקפת אותנו בצורה חוזרת ואינה פרופורציונלית למצב האמיתי, עלינו לראות זאת כנורת אזהרה. אדם שחי בחרדה מתמדת סובל מאוד, תחושת הערך העצמי שלו נפגעת, הוא חושש כל העת מהתקפים חוזרים, חייו מאבדים מחיוניותם, הוא מצמצם את פעילותו ונוטה להסתגרות. מצב העלול להוביל לדיכאון. (עיינו במאמר - הערכה עצמית נמוכה).
 
מהם הסימפטומים להפרעת החרדה?
ישנם סוגים שונים של חרדה.
חרדת בחינות, חרדת גבהים, חרדת במה, חרדה חברתית, הפרעת חרדה פוסט טראומטית, הנובעת מטראומה שעבר האדם בעבר ועוד..
בכולם הסימפטומים זהים בעצמות משתנות: הזעת יתר, דפיקות לב מואצות, עייפות וחולשה ולעיתים עוררות יתר וקשיים בריכוז.
כל התסמינים מקורם בתחושת פחד, שמשהו רע עלול לקרות. יש התקפי חרדה הנבנים בהדרגה ויש המגיעים באופן פתאומי. התקף החרדה חולף לאחר מספר דקות, אך עלול לחזור לעיתים קרובות, דבר הפוגע מאוד באיכות החיים, בתפקוד היומיומי ובקשרים החברתיים והמשפחתיים.
לעיתים קרובות עובר זמן עד לזיהוי הבעיה. אי הוודאות והימנעות מללכת לייעוץ/טיפול אישי מחמירים את המצב.
החרדה גורמת לרצון להימנע ממגע עם העולם, מתוך אמונה שהימנעות תביא לרגיעה. לעיתים קיימת התכחשות לבעיה, חוסר רצון לשתף את המשפחה והחברים. התוצאה היא בדרך כלל הפוכה. התנהלות של הימנעות גורמת לירידה חדה בתיפקוד, לבדידות חברתית ועלולה להוביל לדיכאון. (קיראו גם מאמר באתר על מצבי משבר).
 
זקוקים לסיוע? התקשרו:  052-3817273
 
 מהם הגורמים לחרדה?
החרדה היא תגובת חרום של הגוף למצבי סכנה. לעיתים תחושת החרדה תואמת את המציאות ולעיתים זוהי תגובה מוקצנת, שלא תמיד אנו מצליחים לזהות את מקורה. חרדה יכולה להיגרם ממצב של לחץ רגשי מתמשך, שאיננו מטפלים בו או שאיננו מודעים אליו. 
מצב כלכלי קשה, מערכת יחסים בעייתית, הפרעת קשב וריכוז בעצמה גבוהה, גירושין ואירועים טראומטים כגון: תאונה, פעולות טרור, פגיעה מינית ועוד..
החרדה נובעת בדר"כ מגורמים פסיכולוגים – רקע משפחתי, חוויות ילדות ו/או מגורמים פיסיולוגיים – תורשה ותהליכים כימיים במוח.
 
חרדה חברתית – אחת מהפרעות החרדה (הפוביות) הנפוצות היא החרדה החברתית.
מרביתנו עסוקים לעיתים קרובות בשאלה: איך אנחנו נראים בעיני הסביבה. אצל אנשים הסובלים מחרדה חברתית החוויה מועצמת מאוד. הם חוששים מאוד מביקורת, מהתנהלות מביכה ומיחס משפיל. הם עסוקים שעות ארוכות בדימוי העצמי, חוששים מדחייה ומכישלון, תופעות הגורמות להסתגרות, לירידה בתפקוד ולפגיעה באיכות החיים.
 
מהם דרכי הטיפול בחרדה?
לא כל טיפול בהפרעת החרדה מחייב שימוש בתרופות נוגדות חרדה. (עיינו במאמר טיפול בחרדות ללא תרופות)הטיפול חייב להיות מתאים לרמת החרדה, ממנה סובל האדם. במקרים חריפים של מחשבות טורדניות וירידה חדה באיכות החיים מומלץ לגשת לפסיכיאטר או לרופא משפחה לבדוק אפשרויות של תרופה מתאימה. ישנן תרופות נוגדות דיכאון, המשפיעות גם על תופעות החרדה או תרופות ממשפחת ה –SSRI שלהן פחות תופעות לוואי. אך כדאי לזכור כי הטיפול התרופתי יקל על התחושות אך לא יעלים את התופעה. 
יש חשיבות רבה לטיפול אישי - רגשי כדי להבין את דפוסי ההתנהגות המשמרים את החרדה: הצורך בשליטה, הפחד מאי ודאות וערך עצמי נמוך.
ככל שתגיעו להתייעצות מוקדם יותר תצליחו להתמודד ולעלות על מסלול בריא ורגוע יותר.
מטרת הטיפול בחרדה היא ליצור רמת מודעות גבוהה יותר של האדם הסובל, וקבלת כלים ושיטות הרגעה להתמודדות ולהתנהלות בריאה יותר שמטרתם לשפר את איכות החיים.

בילדים הסובלים מחרדה, בדידות חברתית והפרעות קשב, אני מטפלת בהצלחה בעזרת הבעה ביצירה.
לילדים קשה יותר להגדיר ולדבר על התחושות שלהם.
הטיפול באמנויות: הציור והמשחק, המהווים כלי השלכתי, מקלים על הילדים לבטא את הקושי והמצוקה, אותם הם חווים.
 
  
 
מהי מטרת הטיפול?
מטרת הטיפול היא לשפר את איכות חיינו. להפוך אותם למשמעותיים וטובים יותר. יחד, במרחב בטוח ותומך, נבדוק את מקור החרדות, נלמד להכיר את החלקים החזקים שבתוכנו ונקבל כלים להתמודד עם הפחדים ולהתגבר עליהם.
כי אפשר גם אחרת. מגיע לנו לחיות חיים מלאים יותר, ליצור קשרים ולהתפתח.

איבחון מוקדם מעלה את סיכויי ההצלחה של הטיפול.
התגברו על החרדה שבעצם הפנייה לטיפול אישי, זהו השלב הראשוני ביותר.
צרו איתי קשר לשיחת היכרות או השאירו פרטיכם ואחזור אליכם בהקדם.
 
זקוקים לסיוע? צרו קשר: 052-3817273 
 
 
 
מאמרים נוספים לעיון: