טיפול אישי

הערכה עצמית נמוכה - איך להתמודד?

אני "שווה"... אני יכול... אני מצליח... אני יכול גם לטעות.. כי אני אנושי וזה בסדר גם לטעות.

הדעה שלי משמעותית כמו הדעה שלו/ה... (ולעיתים אף יותר...)

אני מיוחד, אני בעל ערך...יש לי תכונות ונקודות חוזק המייחדות אותי.



 

אינכם מתחברים אל המשפטים האלו? נדמה לכם כי רק אחרים מצליחים יותר, יפים יותר, חכמים יותר? אז כדאי שתתחילו "לעבוד".. לפרגן לעצמכם. ויפה שעה אחת קודם. כי רק אתם קובעים מי אתם ומה אתם "שווים" ולא אף אחד אחר. ככל שתאמינו בכך יותר – יאמינו בכך גם האחרים.
אי אפשר לשמור על הערכה עצמית ודימוי עצמי גבוהים כל הזמן. לכולנו רגעים של חולשה, של הפסד, אבל אלו לגיטימיים, כי הם חלק טבעי מלחיות את החיים במלואם. כשאתם רואים מישהו, שלא מפסיק לדבר על עצמו ועל הישגיו - סימן שהאדם שמולכם סובל מהערכה עצמית נמוכה... כי כשאנחנו נינוחים ומאמינים בעצמנו, איננו זקוקים להוכיח זאת לסביבה כל הזמן. 

מהי הערכה עצמית נמוכה? (ראו גם מאמר באתר – הערכה עצמית)

 
הערכה עצמית היא צורך אנושי בסיסי. זוהי התחושה שלנו לגבי עצמנו. איך אנו מעריכים את יכולותינו. האם אני חושש להביע את עצמי בחברה? האם אני משווה את עצמי כל הזמן לאנשים אחרים? תבניות אלו נקבעות בשלב מוקדם מאוד בחיינו. איך התייחסו אלינו, כמה אהבה קיבלנו, עד כמה עודדו או ביקרו אותנו כשנכשלנו.
אדם בעל הערכה עצמית נמוכה מרגיש כי הוא לא מספיק טוב בתחומים רבים בחייו. לא מוכשר מספיק, לא מצליח כפי שמצליחים האחרים, לא חכם כמוהם. הוא ביקורתי מאוד, עד הרס עצמי, לעיתים, כלפי עצמו. וביקורת עצמית חריפה כלפי עצמך גוררת בהכרח ביקורתיות ושיפוטיות גם כלפי הסביבה, מה שמחמיר את הבעיה.

ככל שאנו בטוחים יותר במחשבותינו ובמעשינו (ואין זה אומר שאיננו יכולים להתלבט או אפילו להיכשל), נהיה מעורבים יותר, מקובלים יותר ומאושרים יותר. ככל שנחשוש יותר מכישלון, מזלזול ומדחייה חברתית, נירתע מלהביע את עצמנו, ומלהיות מעורבים חברתית. הפחד מדחייה גורם להימנעות .הימנעות גורמת לחרדה, לבדידות ולהסתגרות. (ראו גם מאמר באתר – טיפול בחרדה, וכן – טיפול בחרדה ללא תרופות)
 
זקוקים לסיוע? צרו קשר:  052-3817273
 

הערכה עצמית והשפעתה על חיינו.

 
 
כמעט כל נושא בחיינו קשור בהערכה ובדימוי עצמי – יחסינו החברתיים, התפקוד שלנו בעבודה, היכולת שלנו להיות במערכת יחסים זוגית מספקת והיכולת שלנו לעשות בחירות מושכלות, אשר יעשירו את חיינו ויהפכו אותם לטובים ומאושרים יותר.

האם אתם מרגישים שמגיע לכם להיות מאושרים ואהובים? האם אתם מרגישים שמגיע לכם שיתייחסו אליכם בכבוד? כי זוהי זכותנו הטבעית, וזה מה שהופך את החיים למלאים ומספקים; היכולת לחיות בעצמאות מחשבתית והיכולת להביע את דעתנו בצורה עצמאית, ללא פחד מדחייה. להיות במרכז ולא בשוליים. להיות מעורב חברתית ולא נמנע ומסתגר.

לכולנו רגעים של התלבטות, של חולשה, של חוסר ביטחון ולעיתים אף תחושה של כישלון. השאלה היא עד כמה רגשות אלו מנהלים אותנו. עד כמה הם מונעים מאיתנו להתמודד, להתגבר, להצליח. עד כמה הם אינם מאפשרים לנו לתפקד ולחיות חיים מלאים בעבודה, במשפחה ובקשרים החברתיים. כי הערכה עצמית נמוכה יכולה במצבים קיצוניים לגרום גם לבעיות חברתיות, להפרעות אכילה, למשברים בזוגיות (ראו גם מאמר באתר על – משברים בזוגיות) ואף לדיכאון. (ראו גם מאמר באתר על פחד מאינטימיות).

איך להתמודד עם הערכה עצמית נמוכה?

 
 
כוחות הנפש שלנו תלויים ביכולת שלנו לקבל את האחר ולכבד את דעתו, גם אם איננה תואמת את עמדתנו. יכולת זו קשורה קשר הדוק עם היכולת לקבל את עצמנו, את הנפרדות שלנו ואת חשיבות מקומנו בעולם. אני קיים בעולם בזכות עצמי ללא תלות באחר. קבלת האחר ללא ביקורת תאפשר לנו חיבור רגשי טוב יותר עם עצמנו. תאפשר לנו להיות במערכות יחסים מספקות עם חברים, עם בני זוג ובמשפחה. מה שיגרום לנו להרגיש בטוחים ומוגנים יותר.

וכמה טיפים מעשיים:
  • האויב מספר אחת של הסובלים מהערכה עצמית נמוכה הוא הביקורת העצמית. אני לא מספיק טוב... מה יגידו עלי?... איך אני נראה? הביקורת העצמית משתקת אותנו, אינה מאפשרת לנו לפעול. חשוב לזכור: רק אתם קובעים מהו הערך האמיתי שלכם ולא אף אחד אחר. הביעו את דעתכם ללא מורא. דעתכם משמעותית. ככל שתאמינו בעצמכם יותר, יאמינו בכם גם האנשים סביבכם.
  • כאשר אתה מצליח במשימה, שמח בהצלחה שלך. זה שלך... חלק ממך. מהכוחות שלך. וגם אם לא הצלחת – נסה ללמוד מן הטעות, להפיק ממנה לקחים.
  • אל תנסו לרצות את הסביבה כדי לקבל תשומת לב ואהבה. הניסיון לריצוי מתסכל. עשו מה שמתאים לכם ומה שיגרום לכם אושר. 
  • לכל אחד מאיתנו נקודות חוזק – הכירו בייחודיות שלכם. בנפרדות שלכם מהאחר. איננו אמורים לעשות, להיות או להידמות לאחר. זה מה שיפה בעולם. השוני שבין כל אחד ואחת.
  • מתי לאחרונה אמרת מילה טובה לעצמך? עסוק פחות בהלקאה עצמית. לאחר כל הצלחה – פרגן לעצמך. התקשורת החיובית עם הסביבה מתחילה בנו. בחיבור ובתקשורת עם עצמנו. בפרגון העצמי. (ראו גם מאמר באתר – תקשורת רגשית).
  • תחושות אשמה ופחד הם אחדים מהאפיונים של הערכה עצמית נמוכה. קבל את חולשותיך. אף אחד מאיתנו איננו מושלם. קבלה עצמית ומודעות לפגיעות שלנו תאפשר לנו ביתר קלות להביע את עצמנו ולהרגיש סיפוק וביטחון.
  • אחד הקשיים המרכזיים של הסובלים מהערכה עצמית נמוכה הוא הקושי לקבל ביקורת. היא נוגעת בחולשה הגדולה ביותר שלנו, והיא משתקת את היכולת שלנו להביע את דעתנו בעתיד. ברגעים אלו איננו מסוגלים להקשיב לנאמר ועסוקים יותר בהדיפת הדברים, בהתנצלות או בהסתגרות. הקשב לביקורת. אולי תוכל ללמוד ממנה משהו. נשום עמוק והבע את דעתך, ואם אינך מסכים עם הביקורת , פרט את הסתייגויותיך.
  • שים לב לדרך בה אתה מתאר את עצמך. למילים יש כוח רב והן משפיעות קודם כל על תפישת העצמי שלך ועל תפישת האחר אותך. יש יותר מנקודת מבט אחת לראות ולבחון את הדברים. בסיטואציה, שאתה רואה כשלילית, יש בוודאי גם זווית חיובית.

מתי ללכת לייעוץ/טיפול?

 
 
אם הקשיים מונעים מכם לתפקד, אם החרדה משתקת אתכם ומונעת מכם להשתלב בין חברים, לעשות בחירות נכונות (ראו גם מאמר באתר – בחירות בחיים) , למצוא זוגיות או לחילופין להיות בזוגיות מספקת ובטוחה – זה הזמן ללכת להתייעצות.

כי הערכה עצמית נמוכה ניתנת לטיפול. השינוי אפשרי. ככל שאתם נמנעים יותר – החרדה והבדידות גוברים.

בקשר בטוח עם מטפל מוסמך יהיה קל יותר להתמודד עם הקשיים, לראות נקודות מבט חדשות, שלא התאפשרו קודם לכן. לבחון יחד את נקודות הכח והחוזק שלכם, ללמוד להכיר ולהעריך אותם.

במרחב בטוח נתמודד יחד עם חווית הביקורתיות, הבדידות וחוסר הערך. כי לכולנו יכולת עצומה לרפא ולהגליד פצעים ישנים. כאן תוכלו לקבל כלים להתמודדות עם חווית הדימוי העצמי ולצאת לחיים חדשים של התחדשות וסיפוק.

בקצב שלכם ובאווירה בטוחה אני מזמינה אתכם לבחור בעצמכם ולצאת איתי למסע אישי של גילוי והתחזקות.
 
צרו קשר: 052-3817273
 
מאמרים נוספים לעיון: 
 
מתי ללכת לטיפול?