מי אני

מאמרים ומידע מקצועי

האם גם גברים סובלים מדיכאון אחרי לידה?

בניגוד למיתוס, שנשים בלבד סובלות מדיכאון אחרי לידה (14%), מסתבר ש10% מהגברים סובלים מהתופעה אף הם, ולדעת מומחים, מספרם האמיתי אף גבוה יותר, כיוון שחלק ניכר מהם מכחיש את הבעייה, ולכן אינו מגיע לטיפול.
 
לדברי פרופ` ברוך שפירא, מנהל המרכז לטיפול בדיכאון אחרי לידה בבית החולים השיקומי הפסיכיאטרי הרצוג בירושלים, זוהי תופעה שכיחה, בדרגות חומרה שונות, ההולכת ומתרחבת.
 
פרופ` יוסי זוהר, מנהל מחלקה פסיכיאטרית ומרפאת חרדה במרכז הרפואי שיבא בתל-השומר טוען כי "ההבנה שדיכאון אחרי לידה פוקד גם גברים היא חדשה ומהפכנית". ההבנה החדשה שופכת אור על הבעיה ומאפשרת לבחון את התופעה מנקודת מבט חדשה.

     האם גם גברים סובלים מדיכאון אחרי לידה?

לדברי פרופ` שפירא ידועות עד כה 3 סיבות עיקריות לדיכאון אחרי לידה בקרב נשים:
  1. סיבה ביולוגית – השינוי ההורמונאלי הדרמטי שחווה האישה בעקבות ההיריון והלידה.
  2. שינויים פיסיולוגיים – שמשפיעים על הזהות המינית. הגוף העובר שינויים בזמן ההיריון ואחריו.
  3. סיבה פסיכולוגית – השינוי במבנה המשפחתי. הגורם הזה בא לידי ביטוי בעיקר בהולדת הילד הראשון, והוא בעל ההשפעה המכרעת על המשך הקשר הזוגי ואיכותו.
לעומת זאת, הסיבה היחידה לדיכאון אחרי לידה אצל גברים היא הפסיכולוגית. פרופ` זוהר טוען כי "הפוקוס מוסט מהזוג אל הילד החדש שהצטרף למשפחה. עם הולדתו חל, בעיקר אצל גברים, שינוי בתפיסת האחריות. בעקבות הלידה משתנה מבנה המשפחה, באורח החיים ובמיקום המשפחתי. חלק מהגברים חשים נטושים ומיותרים עקב הקשר החדש שנוצר אמא-תינוק.
 
בנוסף, מדובר באירוע בלתי הפיך – מרגע שהפכת לאב, תישאר כזה לעולם – זהו אירוע משמח, אותו רצית ואליו התכוננת – אך זהו אירוע מלחיץ מאוד.
 
בנוסף – הולדתו של ילד חדש במשפחה מציפה אירועים לא פתורים מעברנו, מהילדות. בעיה לא פתורה עם ההורים, שהייתה עד עתה בעומק התודעה, עולה במלוא עוצמתה ברגע שהגבר הופך לאב.
 
עדיין קיים קשר של שתיקה סביב הדיכאון אחרי לידה אצל גברים. ולא כל הרופאים מודעים לבעייה, לחומרתה ולסיכון שבהזנחתה. מטפלים ופסיכיאטרים מקווים שבמשך הזמן גם גברים יפנימו שאין להתעלם מתסמיני הדיכאון ויש לפנות לטיפול ללא בושה.
 
במרחב טיפולי מכיל ובטוח, מתאפשר להעלות ולבטא חוויות, תסכולים ופחדים, כמו גם שאיפות ותקוות – לראות אותם במבט חדש, לקבל כלים לתקשורת רגשית טובה יותר עם הרך הנולד ועם בן/בת הזוג, ולצאת לדרך חדשה של שיתוף ואינטימיות משפחתית.
כי יש כל כך הרבה חוויות לחוות וחלומות להגשים. אל תוותרו על חווית הורות מכילה של שמחה ואושר.